
Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia
16 listopada 2015, 10:35Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.

Matka ma cukrzycę, dziecko wolniej reaguje
15 października 2015, 06:29Gdy ich matka wypije bądź zje coś słodkiego, nienarodzone dzieci kobiet z cukrzycą ciężarnych wolniej reagują na dźwięki.

Leki na grypę krzyżują chorobowe plany pałeczek E. coli
27 sierpnia 2015, 13:11Jeśli pewne grupy bakterii mikrobiomu jelit zaczynają się nagle namnażać, uszkadzają tkankę przewodu pokarmowego i powodują stan zapalny. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że w przypadku pałeczek okrężnicy (Escherichia coli) przyczyną jest zwiększenie dostępności cukru - kwasu sialowego.

Biznesowe zapiski z handlu ludźmi
13 sierpnia 2015, 11:22St. John's College, jeden z collage'ów Cambridge University, udostępnił dokumentację dotyczącą XVIII-wiecznego handlu niewolnikami. Możemy dowiedzieć się z niej m.in. jakie ceny osiągali poszczególni niewolnicy

Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.

Obiecujące krople do rozpuszczania zaćmy
28 lipca 2015, 14:40Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego przetestowali na oddanych do badań ludzkich soczewkach oraz psach i królikach krople do oczu z lanosterolem, które rozpuszczają zaćmę.

Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera
28 lipca 2015, 11:09Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.

Niezdrowe zakupy z ekologiczną torbą
9 lipca 2015, 11:44Zabierając do sklepu torbę wielokrotnego użytku, ludzie kupują więcej ekologicznych, ale i śmieciowych produktów.
Lek przeciwnowotworowy 49 razy silniejszy od cisplatyny
8 lipca 2015, 12:10Specjaliści z Uniwersytetu w Warwick opracowali bazujący na osmie lek przeciwnowotworowy (FY26), który działa 49 razy silniej od cisplatyny. Brytyjczycy tłumaczą, że FY26 wykorzystuje naturalną słabość komórek nowotworowych w zakresie wytwarzania energii. Co ważne, w porównaniu do istniejących terapeutyków, jego produkcja jest tańsza, a sam lek mniej szkodliwy dla zdrowych komórek.

Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie
1 lipca 2015, 11:27Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.